زالو درمانی در چه صورت مفید است؟
دکتر مامک هاشمی از شهروندان خواست به صلاحدید خود درخواست زالو درمانی از یک پزشک یا درمانگر نکنند چرا که زالو درمانی یک روش تخصصی و تنها با تجویز خود پزشک مفید است.
وی افزود: شهروندان تنها در مراکز درمانی و مطب زالو درمانی کنند و عطاریها و سایر مکانها را برای این کار انتخاب نکنند. همچنین در صورت بروز عوارض پس از زالو درمانی باید به همان پزشک مراجعه کرد؛ چراکه بسیاری از پزشکان عمومی و متخصص، اطلاعات علمی و تجربه لازم را درباره زالودرمانی و عوارض آن ندارند.
مدیر گروه آموزشی طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی همدان تاکید کرد: احتمال بروز عوارضی پس از زالو درمانی در بدن بیمار وجود دارد که این عوارض خطرناک نیستند، اما شماری از بیماران به علت بروز ترس و نگرانی به پزشکان بدون تخصص طب سنتی مراجعه میکنند و آنها نیز به علت نداشتن تجربه اقدامات درمانی غیر ضروری انجام میدهند و موجب عوارض برای بیمار و دردسر مرکز درمانی میشوند.
برخی از شهروندان به علت نگرانی زالوی سمی برای درمان از زالو درمانی هراس دارند در حالیکه این تصور اشتباه بوده چرا که زالو دارای دو نوع طبی و غیر طبی هستند زالوها غیر طبی با وجود نداشتن کاربرد درمانی دارای زهر یا سمی هم نیستند.
هاشمی درباره کاربردها، عوارض و خطرات زالو درمانی گفت: زالو کاربردیهایی در طب سنتی ایرانی و پزشکی جدید دارد که این کاربردها در پزشکی جدید بیش از طب سنتی است.
وی یادآور شد: در گذشته از زالو تنها برای خارج کردن خون از بدن استفاده میشد همچنین در بخشیهایی از اعضای بدن نظیر انگشت که موقعیت آناتومیک آن امکان قرار دادن لیوان برای حجامت را نمیداد از زالو استفاده میکردند.
دستاوردهای علوم جدید گویای این است که زالو علاوه بر خارج کردن خون از بدن، در حین مکیدن خون بزاق زالو به بدن انسان وارد میشود که این بُزاق دارای مواد متعدد با کاربرد دارویی و درمانی برای بدن است.
هاشمی ادامه داد: بنابراین در حال حاضر بسیاری از مواقع از زالو نه برای خون گیری، بلکه برای استفاده از مواد دارویی موجود در بُزاق آن استفاده میکنند.
همچنین برخی در استفاده از زالو دچار افراط و تفریط میشوند؛ یعنی زالو برای درمان بیماری برخی افراد مفید است، اما به علت ترس از آن استفاده نمیکنند.
مدیر گروه آموزشی طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی همدان ادر این باره میگوید: زالو برای برخی بیماریها نیز کاربردی ندارد، اما افراد خودسرانه به یک پزشک یا غیر پزشک مراجعه و درخواست زالو درمانی میکنند یا زالو را تهیه و در منزل استفاده میکنند.
هاشمی تاکید کرد: هر چند استفاده از زالو یک روش برای درمان بیماری محسوب میشود، اما زالو کاربردها و منع مصرفهای خود را دارد و چنانچه غیراصولی و بدون تجویز پزشک استفاده شود نه تنها بی اثر بوده بلکه آسیب و ضررهایی به همراه دارد؛ بنابراین زالو درمانی نباید به درخواست بیمار بلکه با تجویز پزشک متخصص طب سنتی یا پزشک عمومی که دوره طب سنتی را گذرانده است، انجام شود.
مدیر گروه آموزشی طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه مراجعه به افراد غیرپزشک و عطارها برای زالو اندازی توصیه نمیشود افزود: ممکن است افراد بدون تخصص با رعایت نکردن نکات بهداشتی و بدون توجه به مفید یا مضر بودن زالو درمانی برای بیمار، با انجام این کار آسیبهایی به بدن او بزنند.
دکتر هاشمی گفت: چندی پیش کلیپی در فضای مجازی منتشر و فردی مدعی شد که پای یک بیمار دارای زخم مزمن به خاطر استفاده از زالوی سمی و دارای زهر، باید قطع شود، اما پشت پرده این ماجرا این بود که فرد به انسداد عروقی مزمن مبتلا بوده و چندین ماه برای درمان مراجعه نکرده است.
زالو کاربردها و منع مصرفهای خود را دارد و چنانچه غیراصولی و بدون تجویز پزشک استفاده شود نه تنها بی اثر بوده بلکه آسیب و ضررهایی به همراه دارد؛ بنابراین زالو درمانی نباید به درخواست بیمار بلکه با تجویز پزشک متخصص طب سنتی یا پزشک عمومی که دوره طب سنتی را گذرانده است، انجام شود.
وی افزود: همچنین این بیمار به یک غیر پزشک برای زالو درمانی مراجعه کرده بود هر چند قطع پای او به خاطر زالو درمانی نیست بلکه به علت مراجعه دیر هنگام به پزشک است.
مدیر گروه آموزشی طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی همدان اظهار داشت: برخی از شهروندان به علت نگرانی زالوی سمی برای درمان از زالو درمانی هراس دارند در حالیکه این تصور اشتباه بوده چرا که زالو دارای دو نوع طبی و غیر طبی هستند زالوها غیر طبی با وجود نداشتن کاربرد درمانی دارای زهر یا سمی هم نیستند.
هاشمی بیان کرد: یکی دیگر از علل ترس مردم از زالو درمانی انتقال بیماری از طریق خون به بدن آنها است در حالیکه زالوهای مورد استفاده در مراکز درمانی در مراکز پرورش زالو تولید و تکثیر میشوند و پیش از استفاده بر روی بدن بیمار روی هیچ موجود زندهای قرار نگرفتند همچنین بعد از استفاده هم به شیوه بهداشتی معدوم شده و از طریق زباله بیمارستانی امحا میشوند.
مدیر گروه آموزشی طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی همدان توضیح داد: زالو اگر یک بار از بدن موجود زنده از طریق خون تغذیه شود دیگر تا چندین ماه بدن انسان و جاندار دیگری را مورد گزش و مکیدن قرار نمیدهد.
هاشمی ادامه داد: بنابراین نگرانی از ۲ بار استفاده از یک زالو در یک مرکز بی مورد است چرا که زالو پس از یکبار مکیدن خون تا مدتها به موجود زنده دیگری برای تغذیه خون متصل نمیشود.
با دیدن این فیلم اطلاعاتتان درباره زالو درمانی بیشتر میشود. این نکته ضروری است بدانید تنها این فیلم جنبه آموزشی و اطلاع رسانی دارد و خبرگزاری صدا و سیما در قبال نوع فعالیت خصوصی یا دولتی این سلامتکده اطلاعی ندارد.
خبر گزاری صدا و سیما